Ta sig runt i Helsingfors

Ta sig runt i Helsingfors

Helsingfors är verkligen en stad att promenera runt i, men det finns också många andra sätt att ta sig fram och runt. Med ett dygnskort kan du dessutom utnyttja hela kollektivtrafiken utan att behöva betala extra. Helsingfors har spårvagnslinjer, lokalbussar och en tunnelbana. Vill du bekanta dig med sevärdheter och orter utanför då är tågnätet eller en hyrbil två sätt att se dig omkring med. Under sommarhalvåret från april till november går det även att hyra cyklar och sparkcyklar.

En biljett – en region

Med en biljett som du kan förlänga till ett dygnskort och vidare till ett veckokort, kan du resa både inom Helsingfors och regionen utanför som inkluderar Esbo, Grankulla, Sibbo, Tusby, Sjundeå samt Vanda där flygplatsen ligger (dock krävs en särskild biljett för flygplatstransfer). Du som vill uppleva mer än bara Helsingfors centrum och kanske åka längre ut har således allt att vinna med det här resekortet som kallas Helsinki Card. Biljetten gäller även Sveaborgsfärjan.

1 dygn = 8 EUR

1 vecka = 32 EUR

Helsingfors kollektivtrafik

Inom Helsingfors kan du åka spårvagn, buss och tunnelbana. Spårvagnen är inte bara bra att ta sig runt med om det värker i fötterna, utan den bjuder också på en liten sightseeingtur eftersom ett flertal linjer svänger förbi de mest intressanta byggnaderna och sevärdheterna.

Helsingfors har en västlinje och en östlinje i sin tunnelbana som går i respektive riktning. Med metron kommer du ut från stadskärnan och ända ut i naturen. Avstånden är inte långa och du behöver inte sitta och vänta i timmar på att komma fram. Ska du längre ut kan du ta pendeltåg eller övriga tågnätet som avgår från Helsingfors centralstation.

När det gäller bussnätet så är det bolaget HRT som trafikerar alla rutterna. Det finns få platser där bussarna inte når fram. När det kommer till flygbussar finns det 2 alternativ. Antingen tar du Finnair buss för 6,70 EUR från Elielplatsen (tar ca 30 minuter) eller också väljer du buss 615 från Järnvägstorget som tar ca 45 minuter och är lite billigare (ca 5,50 EUR). På natten är det buss N415 som gäller.

Hop on / Hop off

I Helsingfors går de röda hop on / hop off bussarna var 20:e minut och tar dig runt stadens viktigaste punkter. Pris från 27 EUR om du köper biljett online.

Taxi i Helsingfors

Det finns flera taxibolag i Helsingfors och prisskillnaderna är ganska stora. Detta för att en ny lag trätt i kraft som ger privata aktörer större chanser. Lagen var dock främst till för att uppmuntra en digitalisering och beställning via appar. Bolaget Lähitaksi är ett av de billigaste och Kovanen det dyraste med nästan 18 EUR skillnad. Dock gäller fastpris hos båda aktörerna.

Skärgårdstrafiken

Helsingfors är omgiven av hav och det är också skärgården som lockar för turister och även finnarna själva. Besök de 330 holmarna med hjälp av den välorganiserade båttrafiken som utgår från Helsingfors hamn eller Salutorget. Du kan t.ex åka ut till Sveaborgsfästningen, ta en tripp till Mjölö eller åka vidare till Högholmen. Färjan till Sveaborg ingår som rutt i Helsinki Card.

Hyra bil i Helsingfors

Hyr bil på Vanda-Helsinki flygplats eller i staden vid exempelvis Elielplatsen, Snickaregatan och Runbergsgatan. Tänk på att du måste vara 21 år fyllda för att få hyra och att Finlands hastighetsgränser måste hållas för att inte åka på skyhöga böter. Vi rekommenderar Hyrabil.net för billiga hyrbilar.

Säkerhet på transporter

Finland är ett säkert land att resa runt i, bara du inte skyltar alltför mycket med tillhörigheter eller utmanar ödet på ett oklokt sätt. Anmäl alltid brott till polisen på 112 om något skulle inträffa.