Sevärdheter i Helsingfors

Sevärdheter i Helsingfors

Det fullkomligt myllrar av sevärdheter och äventyr i den finska huvudstaden. Tyvärr är staden en underskattad plats som många inte ens har i åtanke när de planerar sin semester. Vi svenskar ska dock tacka vår lyckliga stjärna för den närhet och de billiga alternativen vi har för att ta oss över. Vi kan således förse oss med Helsingfors godbitar på mycket kort tid. Helsingfors är inte en gråmulen version av Stockholm, utan snarare en annan nyans av vår egen kära huvudstad.

Helsingfors är både promenadvänligt, hippt och har en blandad kompott av tradition och nytänk. Det är också en av de största designstäderna i Europa, tro det eller ej!

Roa dig i Helsingfors

Det är inte många storstäder som även har skärgården och badmöjligheter inpå knuten. Men Helsingfors bjuder på det mesta. Det är smidigt att ta sig ut till havs eller åka och bada bastu med storstadspulsen pockandes runt hörnet. Efteråt kan du svepa förbi de många barerna och restaurangerna och ta en drink eller två för att mingla med folk från när och fjärran. Låt oss presentera några säkra tips att sätta tänderna i under din vistelse.

Sveaborg – Se upp för ryssen!

Bara 15 minuters båtfärd från Helsingfors stadskärna ligger fästningen Sveaborg som svenskarna lät upprätta 1748 för att förhindra ryssarnas intågande och hot. Fästningen är minsann ingen liten borg med några få kvarlämningar, utan en av världens största fästningar. Den omfattar ett helt örike utanför Helsingfors och har ofta blivit kallad Nordens Gibraltar. Sedan ett 30-tal år tillbaka listas den även hos UNESCO.

Design District

Nämnde vi att Helsingfors är fylld av design från topp till tå? Jo, förmodligen är det redan nedtecknat. Vid Design District får du inte bara 1 smakprov utan hundratals, just av denna egenskap. Stadsdelen är till för alla som vill shoppa originella finska produkter inom mode och inredning med mera, samt för den som bara vill supa in en härlig atmosfär. Här samlas unga talangers kreativitet och framåtanda som visas upp i fysisk form. Riktigt fin nordisk design när den är i sitt esse! Distriktet ligger på väg till Sandvikens saluhall och utmed spårvagns 6 rutt genom staden.

TIPS! Apropå design och mode – åk gärna över i juli för Helsingfors Fashion Week eller i september för Design Week.

Rannsaka dig själv i Domkyrkan

Helsingfors domkyrka är en pampig byggnad som upprättades på 1800-talet. Oavsett om du är kristen eller ej, religiös eller ateist, så är den ändå värd att se både från utsidan och insidan. Sätt dig ned och stig in i dig själv för en stund. Det är det som är det fina med kyrkor – du får tid för dig själv  samtidigt som du omges av vacker arkitektur.

Bada bastu i den finska skärgården

Om du inte badat ångbastu i Finland och tog med dig en bastukvast, då kan du nog inte säga att du varit i Helsingfors. Finländare älskar att tillbringa tid i sina bastur, oavsett om det är på egen hand eller med vänner. I arkipelagon med alla sina mysiga öar, finns det gott om stugor som hyr ut en bastu med lång eller kort varsel. Vissa kan bokas i förväg medan andra tillåter ”drop-in”.  Ta med dig förfriskningar in, det lär behövas eftersom du förmodligen kommer dröja dig kvar en stund…

Bastutips:

  • Kulttuurisauna – en vedeldsbastu i Hagnäs som är öppen året runt och har en liten isvak att hoppa in i om vintern. Passar särskilt bra för par som vill ha en tyst och lugn stund för sig själva eftersom bastun är relativt liten.
  • Kotiharjun Sauna på Åstorgsgatan – en allmän bastu i modern tappning. Hyr kvast och badhandduk i receptionen.

Ät typiskt finskt i Gamla Saluhallen

Om du ännu inte har provat på den typiska, finska husmanskosten och landets delikatesser, så ska du snabbt som ögat bege dig till Gamla Saluhallen nere vid hamnen på Etelaranta. Här ryms det godsaker från mat till desserter i en charmig byggnad. Testa exempelvis karelska piroger, kalakukko eller kaffeost med hjortronsylt. Perfekt att ta med hem som present eller avnjuta på plats på stående fot.