Resa till Helsingfors

Resa till Helsingfors

Det finns flera sätt att komma fram till Helsingfors. De vanligaste är att ta Finlandsbåtarna över och samtidigt ha lite hålligång på färden över Östersjön. Vill du komma fram snabbare eller helst undviker de stora rederierna, då går det att flyga från Sverige till Helsingfors på bara 1 timme.

Flyg

Det går ett flertal flygrutter från Sverige till Helsingfors. Flera flygbolag erbjuder biljetter från Stockholm, Göteborg och även Köpenhamn.

  • Norwegian
  • SAS
  • Finnair
  • BRA

Helsingfors flygplats heter Vanda-Helsingfors och ligger belägen ca 2 mil om stadskärnan. Du tar buss eller tåg in, alternativt en taxi. Bussen stannar vid Helsingfors centralstation och så gör även tågen.

Helsingfors är hub för Finnair och många mellanlandar här på väg till destinationer i Asien. Detta är ett perfekt tillfälle för ett kort besök i staden.

Finlandsbåtarna

De vanligaste transportsättet att ta sig från Stockholm till Helsingfors, är med ett rederi. De rederier som förbinder Stockholm med den finska huvudstaden är:

  • Viking Line
  • Silja Line
  • St. Peter Line (går även mellan Helsingfors och St Petersburg)

Flera av dessa rederier går även till andra finska orter såsom Mariehamn eller Långnäs på Åland samt till Åbo.

Finlandsfärjorna som man ofta kallar dem, går vanligen från Stadsgårdskajen eller Värtahamnen och stannar i Helsingfors hamn Västra Hamnen. Färjorna har en avgång varje dag. Dock finns det också kryssningar som går från Köpenhamn och som passar dig bättre om du bor i södra delen av Sverige och inte vill ta dig upp till Stockholm. Detta är dock Östersjökryssningar på flera dagar, oftast en vecka, och kostar betydligt mer.

Färjor till Tallinn

Från Tallinn finns det också massor av färjeavgångar till Helsingfors. En stor del till detta är att alkoholskatten är betydligt lägre i Estland. Resan tar ca två timmar. Se detta som ett alternativ till att besöka både Helsingfors och Tallinn under samma resa.

Så fungerar en Finlandskryssning

Att ta sig från Stockholm till Helsingfors tar ca 16 timmar. Båtarna för Tallink Silja Line avgår ca 16:45 och kommer fram efter kl. 10:00 följande dag. Sedan är du i Helsingfors över dagen för att göra samma resa tillbaka till Stockholm på kvällen. Det går även att lägga till en hotellövernattning i Helsingfors.

Transfers

Bor du i en annan stad än Stockholm behöver du inte misströsta om du vill ta en tripp över till Helsingfors men har Finlandsfärjorna på längre avstånd. Det avgår dagligen bussar från flera orter i Sverige, såsom Linköping, som tar dig direkt med buss upp till Stadsgårdskajen. Kolla med rederiet när du bokar.

Priser

Priset på en kryssning kan variera men i allmänhet är det inte speciellt dyrt. Åker du mitt i veckan hittar du ofta erbjudanden från några 10-kronor. Men glöm inte att mat tillkommer, så det blir sällen billigare än 700 kr tur och retur. Du får då en bekväm hytt att sova i och tillgång till alla festligheter ombord. För bara några hundralappar extra kan du boka kryssning med hotell inberäknat, vilket många tycker är ett mer prisvärt alternativ. Märk väl att olika rederier har olika prisklasser och att priserna kan variera på grund av olika faktorer.

Kan man bila till Helsingfors?

Vill du inte ta bilen på färjan? Eftersom Finland förbinder Sverige högst upp vid Riksgränsen, så går det alldeles utmärkt att ta bilen hela vägen. Det blir en längre resa, men kanske ett minne att ta med sig för lång tid framöver. Som en stor fördel får du chansen att uppleva både den svenska och den finska naturen och uppleva norrsken och se älvar svepa förbi. Ett tips är dock att bila över på sommaren då det är ljust och snöfritt.

Tänk också på att trafikreglerna i Finland inte är att leka med och kör du för fort eller klantar dig på vägen kan det stå dig extremt dyrt. Läs därför på, kör aldrig onykter och respektera för Guds skull hastighetsbegränsningarna.

Med tåg

Från Stockholm till Helsingfors är det 397 km. Visst kan du åka den sträckan med tåg om du vill. Ta tåget till Luleå och byt sedan till finska Kemi. Från Kemi går det tåg till Helsingfors.