Shopping

Shopping

Det vimlar av designsäkra butiker och varumärken i Finland och Helsingfors. Finländarna är ena riktiga hejare på stil och design, oavsett om det gäller mode, inredning eller formgivning. Helsingfors har flera kända shoppingstråk och butiker samlade på ett eller flera ställen. Vid sidan av det lite finare utbudet hittar du också ett flertal loppmarknader och antikvitetsaffärer med unikt innehåll.

Berika dig med inspiration på Design District

Vi har redan nämnt det i den här reseguiden om Helsingfors men passar på att pusha för det ytterligare. Design District ligger på Rödbergsgatan och inhyser över 200 butiker med innehåll i alla tänkbara kategorier. Ofta kommer du träffa kreatörerna bakom utbudet i butiken som du kan växla ett ord eller två med. Vissa kvällar erbjuds kvällsshopping då distriktet håller öppet till sena timmen. Jämte butikerna finns också kaféer och restauranger här samt flera konstgallerier.

Bästa shoppinggatorna

Alexandersgatan, Esplanaderna och Nylandsgatan samt Mannheimervägen är gator du kan gå upp och nedför i timmar bara för att flanera och fönstershoppa. Du hittar också andra gator i staden som har några mindre butiker med mode, hantverk, konst och smycken. Eftersom Helsingfors är rätt stad att promenera omkring i så lär du göra upptäckter av allehanda affärer på egen hand medan tiden flyger förbi.

Marimekko, Iittala, Arabia – Ta en tur till outletbutikerna

Du är säkert redan bekant med alla dessa finska och ikoniska designmärken som sjuder av liv, lust och färg. Dock kan de vara lite dyra om du vill köpa den senaste kollektionen. Som tur är har Helsingfors flera outlet-butiker med deras produkter som du kan köpa till 40 % eller mer.

  • Marimekko Outlet på Timmermansgatan
  • Iittala & Arabia Outlet på Tavastvägen

Minna Parikka – skor att glädjas i

Den kanske mest kända nuvarande skodesignern i Finland heter Minna Parikka och gör bland annat skor till artisten Lady Gaga. Besök hennes butik på Alexandersgatan och köp skor till både dig och dina barn. Designen är alltid gladlynt, färgstark och originell. Skorna kostar en slant men det kan det vara värt när man är på semester.

Helsingfors stora varuhus

Det ligger flera stora varuhus i den finska huvudstaden. Sortimentet är alltid brett med allt från mode och designprylar till organiskt smink och livsstilsprodukter. Gå in på det världsberömda Ivana Helsinki på Nylandsgatan, TRE Store på Mikaelsgatan som är berömt för sina naturliga och ekologiska produkter, samt Stockmann på Alexandersgatan som är Finlands största shoppingcentrum och varuhus.

Finsk inredning – tips på butiker

Det går inte att undgå den finska talangen att spotta ur sig snygga inredningsprodukter på löpande band. Helsingfors kryllar av små och stora butiker med prylar att dekorera ditt hem med. Här har vi sammanställt en liten punktlista.

  • Tikau på Högbergsgatan som slår samman finsk och indisk design i en häftig mix.
  • Pino som är en varierande inredningsbutik och som erbjuder olika sortiment från säsong till säsong.
  • Formverk på Annegatan som säljer allt från lampor till fina möbler.
  • Proloque på Stora Robertsgatan. Utbudet består av både vintageprylar och nya, minimalistiska skatter av härligt material som får dig att vilja byta ut hela ditt hem.

Loppmarknader

Att handla i Helsingfors kan både bli en dyrköpt läxa och en prisvärd upplevelse. Om du känner att du inte har råd att botanisera bland designvarumärkena eller helt enkelt älskar att fynda, så kan du uppsöka flera loppmarknader. Dessa ligger utspridda lite överallt i staden, liksom second hand-butiker och vintageaffärer. Leta skatter från det förflutna i Sandviken i södra delen av staden eller gå till Kabelfabriken som håller öppet 4 dagar om året på Tallbergsgatan. Passa också på att besöka Helsingfors under den så kallade Städdagen som hålls en dag på våren, (ofta i maj) då hela staden förvandlas till en gårdsloppis där det säljs allt möjligt nödvändigt och… icke nödvändigt.