Bra att veta om Finland

Bra att veta om Finland

Det finns många anledningar till att ta Finland till sitt hjärta. Det är ett av världens lyckligaste folk, de har en av världens bästa skolor och de värnar om design, konst och livsglädje. Dessutom är Finland ett underbart vackert land, rent estetiskt. Vill du veta mer om Finland så läs vidare.

Det finska klimatet

Finland är känt för sitt ombytliga väder som kan slå om när du minst anar det. Den baksidan backas dock upp av de milsvida skogarna, de vilda älvarna och de djupa insjöarna. Finlands natur är magisk. Det är inte konstigt att landet har fått namnet ”de tusen sjöarnas land” eftersom hela 10 % av landytan faktiskt består av sjöar. Till råga på allt tillämpar även finnarna allemansrätten, vilket betyder att du kan fiska och tälta överallt.

Det finska klimatet är i regel kallt, även kallare än i Sverige, och det snöar ofta från november till mars. Från norr till söder på vintrarna kan det dock skilja 20 minusgrader åt, men även i söder är det vanligt med -10 på vintern. På sommaren stiger temperaturen till 15-20 grader i genomsnitt beroende på om du bor i söder eller norra delen av landet.

Språk

Finländarna talar finska som är ett finsk-urgiskt språk från familjen uraliska språk, och skiljer sig mycket från de övriga nordiska språken. Svenska är också ett officiellt språk och i vissa områden dominerar det.

Valuta

Finländarna använder numera Euro som sin valuta.

Tidsskillnad

Finland ligger 1 timme före svensk tid, sommar som vinter.

Eluttag

Finska eluttag har 230 V i spänning och stickkontakterna C och F. Du behöver alltså ingen adapter när du vistas i landet.

Åldersgränser

I Finland existerar samma spritmonopol-princip som i Sverige. Den finska motsvarigheten till Systembolaget heter Alko. Där måste du vara 18 år för att få köpa ut sprit och vin. 18-årsgränsen gäller för samtlig försäljning samt servering på krogar och restauranger.

Vänder vi oss istället till åldersgränsen för att hyra bil, är minimiåldern 21 år och maxåldern vanligen 97 år. När vi ändå är inne på finsk trafik och hyrbilsinformation, så ska du veta att Finland är ett av världens dyraste länder för den som åker fast för fortkörning. I värsta fall kan du få böta 2 miljoner kronor. Håll fartgränserna!

Larmnummer

Finlands nödnummer är 112 som i övriga Europa. När du ringer kopplas du till en nödcentral som sedan larmar de andra enheterna som brandkår och ambulans och skickar ut hjälp.

Det kan också vara bra att känna till Finlands landskod som är +358.

Visum

Till Finland krävs inget visum, utan endast en giltig ID-handling som ett pass.

Ambassadinformation

I Stockholm kan du hitta Finlands ambassad på Gärdesgatan 9-11. Telefon:  08-676 67 00

I Helsingfors ligger Sveriges ambassad på Norra Esplanaden 7 B. Telefon: +358 9 6877660

Visste du detta om Finland?

Finland kan skryta med att vara ett land där det utövas några av världens konstigaste sporter.

  • Kärringkånk – VM i att bära en kvinna längst utmed en hinderbana
  • Träskfotboll – spela fotboll i ett träsk.
  • Luftgitarr-VM
  • Tävling i myggjakt

Finland är det land där det dricks mest kaffe, 12 kg/person och år. De slår till och med svenskarna!