Finländarna är passionerat förälskade i sin mat. Den finska husmanskosten skymtas även på de mest exklusiva restaurangerna i Helsingfors och i övriga landet. Folket är också mån om att behålla de kulinariska traditionerna och inte låta alltför många influenser komma utifrån. Överallt på gator, torg och i butiker kan du provsmaka och köpa med dig olika delikatesser. Maten i landet är så viktig att man till och med kan se en hint av poesi bakom, vilket märks av att många bakverk faktiskt är uppkallade efter kända poeter.
Finsk mat och dryck
Merparten av det finska köket är säsongsbetonat, precis som det svenska. En del maträtter och bakverk kan vi också känna igen i vår egen matlåda, såsom piroger, kåldolmar och kanelbullar. Dock har man satt sin finska prägel på det mesta – och det är gott vill vi lova. Ta för dig!
- Karelska piroger från Karelen – små piroger gjorda på rågmjöl med potatis-, ris-, eller morotsfyllning och som nästan smälter i munnen. Ska helst ätas med äggsmör. En annan version av pirogen är ”kalakukko” som är fylld med fisk.
- Det finska rågbrödet – syns till vid nästan varenda måltid i Finland. Ofta hängs det upp på pinnar och har därför ett hål i mitten. Rågbrödet äts också som knäckebröd.
- ”Örfil” eller korvapuusti – den finska versionen av kanelbullen men med en annan form. Det är svårt att sluta äta dem när du väl har börjat…
- Leverlåda eller maksalaatikko – en slags gryta på grötliknande innehåll av ris blandat med ungnötslever och russin.
Finska dryckesvanor och exempel på drycker
Finländarna har varit kända för att inte spotta i glaset. Det dricks därmed ganska flitigt. Dock kan du givetvis njuta av flera alkoholfria drycker också. Låt oss ta några exempel på finska dryckesvaror.
- Koskenkorva – den finska vodkan med en hint av halm och bröd. Dricks väl kyld. Inget för känsliga magar..!
- Sima – en finsk mjöd som främst dricks till jul. Har inslag av citron men till våren görs den ofta på rabarber.
- Kalja – en finsk form av svagdricka.
- Mjölk – precis som svenskar älskar finländare att dricka mjölk.
- Kaffe – även finländare är ett kaffedrickande folk.
Tänk på att alkoholhaltiga drycker är dyra i Finland och säljs på Alko, som är vår motsvarighet till Systembolaget.
Finsk restaurangkultur
Tro det eller inte, men Finland har en mycket stark restaurangkultur och ett större antal riktigt begåvade kockar. Myllymäki och Välimäki är två namn som du säkert hört florera i pressen. Det är vanligt att gå ut och äta och även att avnjuta en fin drink eller två innan eller efter maten på helger. Vidare, dyker det upp allt fler mindre och lite informella restauranger på listan över nya, trendiga inneställen att gå till. Är Finland möjligen på väg att konkurrerar ut Stockholms restaurang- och uteliv?
Middagstider
De finländska matsederna innebär att man äter två varma mål – lunch och middag. Lunchen intas runt kl. 12 och middagen tar vid ca kl. 17. Dock är det vanligare att man äter senare när man går ut på restaurang, samt under helger och högtider.
Prisnivåer för restaurangbesök
En trerätters meny för 2 personer på en restaurang i medelprisklass brukar gå på ca 650 kronor. Priserna ligger således runt samma nivå som i Stockholm, möjligen snäppet lägre. Det är också en självklarhet att du betalar mer i Helsingfors än om du skulle gå ut på en mindre ort. För bara ett par år sedan hamnade Finland på 8:e plats över Europas dyraste länder, speciellt när det gällde restaurangmat och alkohol.